Vår miljö påverkar hur vi mår, både fysiskt och psykiskt. Och forskningen talar sitt tydliga språk - hur vi mår påverkas till 57 % av våra fysiska och sociala miljöer enligt WHO och Centers for Disease Control and Prevention medan vårt beteende bidrar till 17 % till vår hälsa och endast
10 % från genetik. Och vet ni, vi människor spenderar ca 90% av vår tid inomhus.
Så allt från ljus, färger, material och ljudnivåer spelar enligt forskning en stor roll för hur vi mår och känner oss i våra hem. Inredning blir därför ett kraftfullt verktyg för att skapa miljöer som främjar vårt välmående.
I den här artikeln vill jag ta med er in i vad forskningen säger om några olika aspekter som har stor inverkan på oss, exempelvis ljuset, färgen och naturens påverkan. För om vi kan lära oss att dra nytta av vad vi kan må dåligt av och vad vi behöver för att skapa hälsosamma miljöer kan vi börja i det lilla, i vårt eget hem och skapa de bästa förutsättningarna för oss själva.
"Hur vi mår påverkas till 57 % av våra fysiska och sociala miljöer"

Ljusets roll för välbefinnandet
Ju mer jag grottar in mig i miljöpsykologi inser jag att ljuset är en av de absolut viktigaste faktorerna för vårt välmående, som alla experter kommer tillbaka till och att bristen på dagsljus kan ge allvarliga konsekvenser.
Naturligt dagsljus hjälper till att reglera vår dagsrytm vilket påverkar både vår sömnkvalitet och energi. Människor som får tillräckligt med dagsljus under dagen är 20 % mindre benägna att drabbas av sömnproblem enligt American Academy of sleep medicine. Forskningen har även sett att ljusexponering är livsviktigt och kan förebygga sjukdomar. Eftersom mängden dagsljus styr vår sömnkvalitet och sömnen påverkar i sin tur sjukdomar med en tydlig koppling till sömnbrist, som exempelvis ökad risk för fetma, diabetes och bröstcancer.
Man har även kunnat se att om det finns bra tillgång till naturligt ljus uppmuntrar det till fysisk aktivitet och tid utomhus, vilket man ser sambandet med minskad stress och ökat välbefinnande. Dessutom underlättar det kroppens naturliga produktion av vitamin D som är kopplat till humörreglering och lindring av depressiva symtom. Just brist på vitamin D har kopplats till säsongsbunden depression (SAD) under våra mörkaste månader.
Mycket forskning görs men elektriskt ljus kan för närvarande inte ersätta dagsljus då ljuskvaliteten är sämre och inte lika hälsofrämjande enligt Folkhälsomyndigheten.
Att införliva mer naturligt ljus i våra liv, antingen genom att spendera tid utomhus eller optimera våra inomhusutrymmen för mer naturligt dagsljus, kan alltså både förebygga sjukdomar och höja vår livsglädje och välmående.
Exempel på optimering för mer ljus:
Vid nybyggnation finns stora fördelar att kunna planera vår bostad för att soloptimera och maximera dagsljus. Planera exempelvis gästtoalett, förvaring, hall, klädkammare där du inte vistas så ofta och inte behöver prioriteras för dagsljus. En öppen planlösning och högt i tak ger en ljusare känsla. Takfönster samt fönster från golv till tak ger maximerat dagsljus.
För oss som redan bor där vi bor kan ljusare väggar reflekterar ljus och gör rummen större. Mörka färger absorberar ljus istället för att reflektera det.
Undvik mörka kulörer i taket.
Önskar man ha starkare kulörer hemma kan man välja en högre glans och undvika matta väggar. Ljuset reflekteras i en blank kulör och gör att den upplevs ljusare.
Om du jobbar hemma kan det vara fördelaktigt att placera hemmakontoret/ skrivbordet så att du kan utsättas för så mycket dagsljus som möjligt.
Speglar kan reflektera ljus, göra rum ljusare och större.
Dagsljus är inte bara härligt utan en viktig friskhetsfaktor.
Foto: Maria Wiig
Färg och psykologi – vad vi vet om färgens påverkan?
Att vi påverkas av färger vet vi sedan långt tillbaka. I slutet av 1660-talet upptäckte Sir Isaac Newton hur färgspektrumet är organiserat och på1800-talet la Johann Wolfgang von Goethe grunden för teorin om färgens psykologiska effekt. Forskning visar att färger påverkar våra känslor, vårt humör och vår stressnivå. Vissa färger kan bjuda in till samtal och aktivitet, medan andra färger manar till stillhet och ro.
Men att en färg alltid ger oss samma känsla är att göra det för enkelt. Det handlar inte bara om färgens egen kraft utan om hur färgen samspelar med rummets andra element. Såsom ljusinsläpp, möbler och material, belysning, rummets proportioner, årstid och vad som finns utanför ditt fönster.
Även färgens värme, intensitet och ton spelar roll i hur vi påverkas. Att måla ett rum i en gul nyans kan göra oss optimistiska och positiva men kan i för stor (och stark) dos ge oss irritation och ångest. Rött kan ge oss energi och förknippas ofta med passion och kraft, men kan även den i för stora doser påverka oss negativt och ge oss känslor av stress och oro, och till och med göra oss aggressiva om vi vistas för länge.
Använd färg utifrån vad vi vill uppnå med miljön.
Men att säga att färg påverkar oss alla på samma sätt vore också att göra det för enkelt.
För vissa kan ett färgstarkt rum kännas energigivande och inspirerande, medan andra kan känna sig överstimulerade av för mycket intryck och må bättre i en lugnare och mer dämpad miljö. En del kan uppleva kalla färger som negativa men det finns också intressant forskning kring vård och skola som visat att kalla färger kan bidra till att sänka blodtrycket och öka koncentration bland elever i ett klassrum jämfört med varma färger. Därför finns det ingen universallösning – det handlar om att lyssna till sig själv, vilka behov som finns, vad man vill uppnå och vilka som ska vistas i miljön.
Liten generell färgskola
Gul: kreativitet, positivism, social, glädje
Grön: balans, frisk och harmoni
Blå: lugn, vila, förtroende och stabilitet
Lila: Inspiration och andlighet.
Orange: förknippas med värme, entusiasm och kreativitet
Rosa: lugn, pigg, kärlek, omvårdnad, feminin
Röd: kärlek, styrka, energi
Grå: neutralitet, lugn och återhållsamhet
"Jordiga toner" (brun/beige): lugn, grundande
Dukning av Trendgruppen, Hus i Visby. Foto: Maria Wiig
Naturens påverkan
Biophilic design är ett sområde som fokuserar på hur vi som människor mår bättre när vi integrerar naturinspirerade element i våra miljöer. Forskning inom Biophilic Design visar att miljöer med naturliga element, som växter och ljus, kan minska stressnivåer, ge ökad produktivitet och förbättrad mental hälsa.
Det har visat sig att arbetsplatser som införlivar biophilic design har sett en ökning av produktiviteten med upp till 15% och att naturliga miljöer eller element främjar kognitiv funktion, ökar fokus och förbättrar kreativitet.
Inom psykiatrin ser man att miljön påverkar patienternas mående och återhämtning och studier visar att något så enkelt som träpaneler på vårdrummets väggar både förkortar vårdtiden och minskar upplevelsen av smärta för människor med somatiska sjukdomar.
Studier visar att ett materials egenskaper kan påverka vårt känslomässiga tillstånd. Naturmaterial som trä och bomull ger oss en känsla av trygghet och komfort, medan syntetiska material ofta upplevs som kalla och opersonliga. Enligt en studie från Tengbom Arkitekter främjar naturmaterial lugn och avkoppling, vilket är viktigt för vårt mentala välmående.
Enligt Garden On The Wall och Future of Work Hub har en studie visat att anställda med utsikt över naturen arbetar 6–7% snabbare och tar färre sjukdagar än de utan naturliga element i sin arbetsmiljö. Och individer som arbetar i miljöer med naturliga inslag upplever minskade stressnivåer med upp till hela 37%.

Foto: Maria Wiig
Slutsats
Att skapa ett hem som främjar vårt välmående handlar om att förstå hur olika element påverkar oss. Från ljusinsläpp till färgval, material och naturen – varje aspekt av ditt hem spelar en roll i hur du mår.
Genom att vara medveten om dessa faktorer kan du anpassa dem efter dina personliga behov och skapa ett hem som är så mycket mer än bara vackert, funktionellt eller följer trender.
Comentarios